Blog
Wat te denken van een tv-quiz ‘Gelukkig gescheiden’?
Niet meteen zin in een tv-programma dat een ‘goed nieuws show’ brengt over gescheiden en nieuw samengestelde gezinnen? Wie volop in een scheiding zit, wie na vele jaren nog steeds ‘moeilijk gescheiden’ leeft, wie kind is in een complexe scheiding, vindt zo’n ‘gelukkig’ tv-spel mogelijks naïef, niet realistisch, voor de happy few, of zelfs een verkeerd ideaalbeeld dat ouders en kinderen in scheiding opgelegd krijgen.
Als bemiddelaar kwam dit alvast in me op bij het horen van de radiospot, en bedacht ik deze quiz maar aan mij te laten voorbijgaan …
Zeer welgekomen was dan ook de radio-uitzending van ‘De Wereld van Sofie’ van 20 februari ‘25 op de dag van de eerste aflevering van de tv-quiz ‘Gelukkig gescheiden’.
De deelnemers aan het tv-programma zijn allen ex-partners, kinderen en plusouders die het op dit moment zeer goed kunnen vinden met elkaar. Sofie Lemaire neemt de tijd om dieper in te gaan op het complexe, soms lange proces dat daaraan vooraf gaat. Bedenker en presentator van de quiz, Steven Van Herreweghe, en een aantal professionele en ervaringsdeskundigen komen bij haar langs.
Steven Van Herreweghe licht toe hoe hij, zelf gescheiden, vooral verwondering rondom zich hoorde dat hij het nu goed stelt met zijn ex, de moeder van zijn kinderen. Terugblikkend op zijn eigen scheiding, was er zeker een periode van rouw, verdriet, boosheid, afgunst. Hij wil dat mensen in scheiding kunnen hopen dat het daarna beter kan gaan. Een formule voor gelukkig scheiden heeft hij niet, en geeft hij niet. Hij formuleert wel mooi hoe aanvaarden belangrijk bleek in zijn traject: alle emoties aanvaarden, aanvaarden dat wat je leven was niet meer is, lossen wat was, zodat je ruimte kan creëren voor nieuwe dingen.
Van Herreweghe wil ook in het tv-programma niet verhullen dat de ‘gelukkig gescheiden’ deelnemers wel degelijk een zware periode hebben doorgemaakt. Daarom doorspekt hij de tv-quiz met fragmenten waarin de ouders, kinderen en plusouders vertellen over de ruzies, de breuk, de komst van een plusouder … Parallel met de tv-quiz heeft hij een podcastreeks ‘Week om week’ waarin dezelfde deelnemers uitgebreid vertellen over de scheidingservaringen. Ik heb de hele podcastreeks meteen beluisterd, en kon met die scheidingsverhalen indachtig meer ontspannen naar de tv-quiz met de ‘gelukkige gezinnen’ kijken.
Terug naar het radioprogramma van Sofie Lemaire. Daar komt verder een gescheiden ouderpaar aan het woord, dat vertelt hoe ‘gelukkig scheiden’ hard werken is. Voor hen betekende dat onder meer te moeten opboksen tegen felle reacties van de omgeving. Familiaal bemiddelaar Maaike Goyens geeft aan dat - in plaats van ‘geluk’ voorop te stellen - samen en respectvol scheiden realistischer is. Zelf kan je daarin je verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens nemen en bereid zijn om je eigen houding aan te passen. Goede regelingen kunnen pas als de grote emoties wat gaan liggen zijn.
Het zou ‘De Wereld van Sofie’ niet zijn, als speurneus Vincent Byloo niet zou komen aandraven met een interessant weetje. 49 jaar geleden stelde BV Johan Anthierens, journalist met een scherpe pen, zich in een quiz voor als ‘gelukkig gescheiden’, wat toen wel wat deining veroorzaakte.
Een aantal advocaten mag een ultieme tip formuleren om gelukkig te scheiden. Met stip bovenaan staat het belang van de kinderen: hun belang voorop stellen, het scheidingsgebeuren door hún bril bekijken. Ook nog: je volwassen gedragen, niet het onderste uit de kan willen halen, realistische afspraken maken, elkaar respecteren: verrassend zijn deze tips niet. En als bemiddelaar fijn om te horen!
De podcast ‘Split’ van Emma Bale, waarin ze met bekende jongeren praat over de scheiding van hun ouders, vond ik in 2023 al een aanrader voor jongeren én hun ouders. Bij Sofie vertelt ze opnieuw over de ‘vechtscheiding’, speelbal zijn in de ruzie van de ouders, het drama, de vervreemding. Het heeft haar bepaald wie ze nu is. Ze vertelt hoe het haar en haar podcastgasten deugd deed om er met elkaar over te praten. Mooi is ook hoe ze vaststelt dat alle jongeren ‘compassie’ voor hun ouders tonen, iets wat ik later terugvond in de podcast en tv-quiz van Van Herrewege waar kinderen hun waardering en dank uitspreken dat de ouders en plusouders hun best voor hen doen.
Nog niets bekeken van ‘Gelukkig gescheiden’? Dan raad ik je aan om éérst de radio-uitzending van ‘De wereld van Sofie’ te beluisteren, en daarna de podcast ‘Week om week’ van Steven Van Herreweghe. Als deze je wat hoop kunnen bieden, en een humoristische familiequiz is wel je ding, zal je kunnen genieten van ‘Gelukkig gescheiden’, waarin de vriendelijke presentator de deelnemers na afloopt telkens dankt om hun traject met de kijkers te delen.
maart 2025