Boeken & Info

Hieronder vind je een lijst van een aantal boeken en brochures in verband met echtscheiding of scheiding. De meeste boeken heb ik zelf; ook de bibliotheek heeft veel boeken uit deze lijst.

Iedereen

de scheidingskoffer

Arteveldehogeschool

Deze nieuwe digitale scheidingskoffer (december 2019) is een uitgebreide website voor iedereen die met scheiding te maken heeft: ouder of ex-partner, kind of jongere, grootouder, plusouder, familie of vrienden, professional. Start je je zoektocht als 'kind of jongere', dan kom je op rubrieken als 'mijn gevoelens bij de scheiding' of 'mijn rechten als kind'. Als ouder kan je meer lezen over wat een ouderschapsplan is. Als ex-partner kan lezen over omgaan met conflict je misschien ondersteunen. Je krijgt heldere uitleg en tips over het thema en je kan doorklikken naar andere organisaties en websites die je verder kunnen informeren of ondersteunen.

podcast papa en mama zijn gescheiden

Laura Kors (Nl)

In deze podcast (november 2019) laat Laura Kors kinderen en jongeren van gescheiden ouders aan het woord. Thema's zijn de scheidingsmelding, wat wonen in 2 huizen practisch met zich meebrengt, schuldgevoelens, een nieuwe familie, ... Voor ouders is dit een goede aanzet om in gesprek te gaan met hun kind. Kinderen en jongeren zullen zich herkennen in wat wordt verteld.

Kinderen & Jongeren

AWEL

Met Awel kan je mailen, chatten, bellen; er zal een vrijwilliger naar je luisteren en ondersteunen, soms ook doorverwijzen. Het thema 'scheiding' staat hoog op de lijst van de zorgen en het verdriet waar kinderen en jongeren bij Awel mee aankloppen.

WATWAT

Heel wat thema's waar je als jongere mee bezig bent, worden hier besproken. Het blok scheiding bespreekt thema's als kiezen bij wie je gaat wonen, wat bemiddeling is, hoe een financiële regeling bij een scheiding verloopt. Je leest er ook reportages van jongeren over hun scheidingsverhalen of over leven in een nieuw samengesteld gezin. Bij alle thema's vind je informatie over organisaties die je verder kunnen helpen.

De SurvivalKID Echtscheiding

Luc Descamps & Dimitri Mortelmans

Voor 10 tot 14-jarigen een vlot leesbaar boekje over scheidende ouders. Allerlei vragen die het kind bezig houden, komen aan bod: waarom scheiden ouders, wat is co-ouderschap en hoe verloopt heen- en weer verblijven, wat met stiefouders, wat doet een rechtbank. Maar ook meer gevoelige thema’s als ouders die over elkaar klagen tegen het kind, een disney-ouder die vooral verwent, grootouders die het minder ziet… Het boekje heeft – zeker door de leuke illustraties – een vlotte en vaak grappige toon, maar gaat de ernstige thema’s niet uit de weg, en zet de jonge lezer aan om te praten over vragen en gevoelens.

2014, Kalmthout, Abimo Uitgeverij. 144 pagina's Bekijken

Uit elkaar

Veronique Puts

Een boek met een bijzondere vormgeving, met vlotte teksten en opvallende, drukke tekeningen die sprekend zijn voor wat Acht ervaart bij de ouderlijke scheiding.

2013, Leopold B.V.. 48 pagina's Bekijken

Hoe overleef ik mijn vader? (en hij mij!)

Francine Oomen

Rosa gaat met haar vader op vakantie naar Marokko. Sinds de scheiding van haar ouders zag ze hem niet zo vaak en is de band met hem niet zo sterk. Ze weet niet zo goed hoe het zal verlopen. Ze neemt daarom 3 vrienden mee op reis. Een verhaal vol avonturen, survivaltips, waarin leuke tekeningen en uitgeschreven e-mailtjes zorgen dat je het boek zo uit hebt. De situaties rond scheiding zijn herkenbaar geschreven; ook de ruzies en het groeiende vertrouwen tussen Rosa en haar vader zullen de jonge lezers, ook jongens, aanspreken. Vanaf 12 jaar.

2010, Querido. 187 pagina's Bekijken

For Girls Only! Mama heeft een nieuwe vriend.

Hetty van Aar

Eline en haar 4 vriendinnen van de Yééék club delen alle plezier, geluk en verdriet. Eline’s ouders zijn 18 maanden uit elkaar. Ze kan bij haar vriendinnen kwijt hoe ze er genoeg van heeft dat mama veel uitgaat, geen tijd meer heeft voor haar, en met een vriend naar huis komt. En daarna een andere, die zelfs voor vader wil spelen. Maar ze hééft een vader, haar held, die ze jammergenoeg bijna nooit ziet.

2009, Standaard Uitgeverij. 174 pagina's Bekijken

Papa-Mama Lijm

Kes Gray, Theo Olthuis, en Lee Wildisch

De ouders van een klein jongetje gaan scheiden. Overal om zich heen ziet hij voorwerpen die gebroken zijn. In de winkel gaat hij op zoek naar lijm om zijn mama en papa terug aan elkaar te plakken. Maar hij leert er dat dat niet gaat. Zijn ouders verzekeren hem dat ze allebei altijd van hem zullen houden. Een fijn boekje om met je peuter of kleuter door te nemen.

2009, Holland B.V.. 32 pagina’s Bekijken

EEN HUIS om in te verdwalen

Hilde Vandermeeren, geïllustreerd door Dorus Brekelmans

Dit boekje gaat niet over scheiden, maar over 'moeten' verhuizen. Dat kan door de scheiding van de ouders of om een andere reden: het kan een kind erg verdrietig maken. Linus moet verhuizen, omdat het huis te groot is en zijn ouders het huis niet kunnen onderhouden. Het jonge hoofdpersonage leert van zijn buurman foto's in zijn hoofdje maken, om zich zo zijn huis later nog te kunnen herinneren. Een fijn boekje voor kinderen van 7 tot 10 jaar.

2016, Wommelgem, Van In. 61 pagina's Bekijken

Voor altijd bestaat niet

Gabi Kreslehner

De ouders van Charlotte, 15 jaar, gaan plots uit elkaar. Het begin van woede, verdriet, verhuizen naar oma, een baby bij vader, opnieuw verhuizen naar de nieuwe vriend van mama...

2009, Clavis Uitgeverij, Hasselt. 99 pagina's Bekijken

Dag papa, tot volgende week

Brigitte Weninger & Christian Maucler

Tom beleeft een erg leuke dag met papa, maar wordt boos wanneer hij weer naar huis gebracht wordt en papa weggaat. Papa krijgt geen afscheidskus. De knuffelbeer troost Tom met het verhaal van een beertje dat precies hetzelfde meemaakt. Mama beer verzekert kleine beer dat allebei de ouders heel veel van hem houden, en dat papa beer hem heel vaak zal komen halen voor een dagje uit. Het dierenverhaal kan je kind extra aanspreken om met jou het boekje te lezen.

2009, De vier windstreken. 25 pagina's Bekijken

Uit Elkaar: voor kinderen.

Jeugd & seksualiteit en Alianza.

Dit is een doe-schriftje voor kinderen van de lagere school. Het is een sober uitgegeven schriftje waar ze af en toe eens naar kunnen grijpen en de verhalen volgen van Kobe wiens ouders uit elkaar gaan. Er zijn opdrachten, tips, je kan er in schrijven en kleuren. Je leest over emoties die je kan beleven wanneer je ouders scheiden, waar je nu eigenlijk thuishoort, je krijgt uitleg over ‘nieuwe’ woorden zoals verblijfsregeling en nieuw samengesteld gezin. Een aanrader voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

2008, Mechelen. 26 pagina’s Bekijken

Uit Elkaar: voor jongeren

Jeugd & Seksualiteit vzw

Een makkelijk in de hand te nemen brochure voor jongeren, met handige info en tips voor als je ouders uit elkaar gaan. Je leest er over emoties, wat allemaal kan veranderen nu je ouders niet meer samen zijn, wat andere jongeren denken en voelen. Je krijgt wat juridische informatie en een overzicht van organisaties die je kunnen bijstaan. Voor jongeren vanaf 12 jaar.

2008, Mechelen. 42 pagina’s Bekijken

Morgen is hij weg

Do Van Ranst

Lena en haar broertje krijgen aan de ontbijttafel het nieuws dat papa een tijdje ergens anders gaat wonen. De vele vragen, het verdriet, de kwaadheid waar Lena mee zit, komen in dit verhaal aan bod. Een poetisch, mooi geïllustreerd, niet al te dik boekje, met een droevige ondertoon. Voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

2007, Davidsfonds Uitgeverij n.v.. 45 pagina's Bekijken

Dag, papa

Nicoline van Heijningen & Annet Schaap

Hoe verwerken twee kleine broertjes het nieuws dat papa ergens anders gaat wonen? Ze willen helpen de koffers dragen, maar die zijn te zwaar. Ze vragen zich af of mama in haar eentje voor hen kan zorgen. Het oudste broertje stelt mama voor met hem te trouwen. Ze maken er een feestje van. Het verhaal heeft het niet over grote gevoelens van verdriet of boosheid, maar doorheen de tekeningen en het eenvoudige verhaal voel je hoe mama en de twee broertjes een nieuwe start proberen te maken.

2006, Uitgeverij HIllen. 25 pagina's

Kamil, de groene kameleon

Daniëlle Steggink

Vader is een blauwe kameleon, moeder is een gele kameleon. Samen kiezen ze om in een groene wereld te wonen en krijgen Kamil, een groene kameleon. Zijn wereld en kleur raken in de war, wanneer mama en papa veel ruzie beginnen maken. Ze gaan uit elkaar en kiezen elk voor hun eigen kleur en wereld. Kamil moet zich bij elk verblijf terug aanpassen, wil goed doen, maar zijn eigen kleurtje groen raakt zoek. Gelukkig is er de grote kameleon die hem steunt en raad geeft. In dit boekje is sprake van intrafamiliaal geweld tussen de ouders.

2003, Uitgeverij SWP Amsterdam. 39 pagina's Bekijken

Heks en Tovenaar

Brigitte Minne

Wat zijn Heks en Tovenaar verliefd op elkaar! Ze krijgen 2 kinderen en zijn samen erg gelukkig. Maar na een tijd beginnen de ouders veel ruzie te maken, tot Tovenaar op een dag weggaat. Terwijl ze bij de ene ouder verblijven, verlangen ze om bij de andere ouder te zijn. Ze leren ontdekken dat de verschillen tussen beide ouders ook fijn kunnen zijn: zo maakt Heks de beste pannekoeken en is Tovenaar zoveel beter in wafels bakken.

2002, De Eenhoorn. 26 pagina’s Bekijken

Twee van alles

Babette Cole

Diederik-Jan en Mathilde hebben twee ouders die héél erg van elkaar verschillen. Bovendien doen die ouders steeds meer onaardig tegen elkaar. Dé oplossing voor beide kinderen is hun ouders te laten 'ont-trouwen', met alles er op en er aan: priester en feest en reis. En daarna elk hun huis, waar ze hun eigen zin kunnen doen. En ook twee van alles kopen, doen en laten. Een grappig geïllustreerd boekje voor lagere schoolkinderen, te lezen als de scheidingsstorm van de ouders al wat gaan liggen is.

1998, Lemniscaat. 32 pagina's

Ouders

Eerste hulp bij je nieuwe gezin

Maaike Goyens

In het boek lees je over relationele, practische, juridische aspecten van een nieuw samengesteld gezin (NSG). De auteur is familiaal bemiddelaar en 'ervaringsdeskundige' in een eigen NSG. Ze vult het boek met veel voorbeelden en herkenbare situaties. Het boek is ook doorspekt met toelichtingen van verschillende experten in dit thema.

2017, Lannoo. 246 pagina's Bekijken

En de kinderen scheiden mee

Gary Neuman & Patricia Romanowski

En de kinderen scheiden mee: het Zandkastelenprogramma. De auteurs bespreken grondig en met zeer werkbare voorbeelden en tips hoe je kinderen van alle leeftijden kan ondersteunen wanneer je als ouders uit elkaar gaat. Zo beschrijven ze hoe ouders 'moeten' ruziemaken en hun kinderen buiten het conflict kunnen houden.

2017, B.V. Uitgeverij SWP Amsterdam. 293 pagina's Bekijken

Kaat wil niet meer op bezoek. Het ouderverstotingssyndroom.

Ludo Driessen

In dit boek bespreekt Ludo Driessen hoe we het PAS moeten begrijpen. Hij licht het verloop van ouderverstoting toe, het aandeel van de betrokkenen, de positie van het grootste slachtoffer, het kind. Hij bepleit en beschrijft een checklist om PAS te kunnen vaststellen. Het tweede deel besteedt hij aan het aanpakken van het syndroom. Hij exploreert de mogelijkheden om therapeutisch te werken met beide ouders, met één ouder, ook met het kind. Een boek dat geen pasklare oplossingen kan bieden, maar de lezer zeker meer inzicht geeft in wat de auteur nadrukkelijk het ex-partnerverstotingssyndroom noemt.

2016, Antwerpen-Apeldoorn, Garant. 139 pagina's Bekijken

Een week mama, een week papa?

Claire Wiewauters & Monique Van Eyken

Een week mama, een week papa? Wat kinderen bij een scheiding ECHT nodig hebben. De auteurs, een pedagoge/psychotherapeute voor kinderen resp. een bemiddelaar, geven scheidende ouders in dit boek handvatten om rekening te houden met hun kinderen, wanneer zij zich bevinden in de scheidingsstorm.

2014, Lannoo, Tielt. 227 pagina's Bekijken

Kinderen uit de Knel

Justine van Lawick & Margreeet Visser

Kinderen uit de Knel. Een interventie voor gezinnen verwikkeld in een vechtscheiding. Het boek beschrijft het programma dat is ontwikkeld voor ouders die verwikkeld zijn in hoog-conflictueuze scheidingen. Het doel is om therapeutisch te werken met de ouders zodat zij minder destructief met elkaar omgaan. Zo kunnen hun kinderen uit de knel van deze conflicten geraken en zich terug veilig ontwikkelen. Dit programma wordt ook in Vlaanderen aangeboden, onder andere in een aantal CAW's.

2014, 2015 2e druk, Amsterdam, Uitgeverijj SWP. 190 pagina's Bekijken

Aan alle gescheiden ouders

Marsha Pinedo & Petra Vollinga

Aan alle gescheiden ouders. Leer kijken door de ogen van je kind. Dit vlot leesbare boek brengt de ouders heel dicht bij de belangen van kinderen in scheidingssituaties. Je leest over de scheidingsmelding, wat kinderen vinden dat verandert, hoe je loyaliteitsconflicten bij je kind kan ontdekken of voorkomen, welke impact jouw nieuwe relatie op je kind kan hebben. Het is doorspekt met korte ervaringsverhalen van kinderen en jongeren. De stijl in het boek is direct, het boek spreekt jou als scheidende ouder aan. Je krijgt oefeningen om je in de ervaringswereld van je kind te plaatsen.

2013, A.W. Bruna Uitgevers B.V., Utrecht. 156 pagina's Bekijken

Hart gezocht - verloren - gevonden

Eef Rombaut en Emma Thyssen

Een bijzonder sprookje, waarin een prinses op zoek gaat naar haar prins. Hun liefde lijkt een sprookje, maar komt erg droevig tot een einde. Hoewel ‘eind goed al goed’ zoals het een sprookje past, is het een boek waarin naast de grote verliefde gevoelens ook veel verdriet en eenzaamheid te lezen valt. Ook de gevoelens van hun kinderen, prinsje en prinsesje, komen aan bod.

2011, Lannoo, Tielt. 120 pagina’s Bekijken

Feel good werkschrift: durven loslaten

Rosette Poletti & Barbara Dobbs

Dit werkschriftje staat vol oefeningen en opdrachten, technieken om je te helpen ontdekken wat je 'tegenhoudt' en hoe je je kan richten op 'vooruitgaan'.

Deltas België-Nederland. 63 pagina's Bekijken

Feel good werkschrift: geweldloze communicatie

Anne van Stappen

Een zeer toegankelijk werkschriftje dat je kan ondersteunen om je te doen gelden zonder de ander te verpletteren en te luisteren naar de ander zonder jezelf te negeren.

Deltas België-Nederland. 63 pagina's Bekijken

Uit elkaar: voor ouders

Jeugd & Seksualiteit vzw

De brochure staat stil bij wat scheiding betekent voor je kinderen, welke fasen kinderen doormaken, wat hun emoties en reacties zijn naargelang hun leeftijd. Er staan ook een aantal korte richtlijnen om als ouder met je kinderen om te gaan.

2008, Mechelen. 30 pagina's Bekijken

Grootouders

Gezinsbond: dossier grootouders en scheiding

Grootouders zoeken vaak naar manieren om hun gescheiden kinderen en de kleinkinderen te kunnen ondersteunen. Daarnaast kan de scheiding van hun kinderen een grote zorg zijn. Soms komt immers de relatie met de kinderen en kleinkinderen door de scheiding in het gedrang. In dit digitale dossier (juni 2019) vind je korte artikels die vragen bespreken over de emotionele, juridische, praktische, ... aspecten van een scheiding van kinderen met kleinkinderen.

Uit elkaar: voor grootouders

Jeugd & Seksualiteit vzw.

Hoe kan je als grootouder je kleinkinderen steunen en helpen? De brochure geeft informatie aan de grootouders, tips om steunfiguur te zijn, hoe je contact kan houden. Een aanrader als steun voor grootouders.

2011, Mechelen. 52 pagina's Bekijken

Scholen

School en echtscheiding

Angelique Van der Pluijm & Margit Grevelt

School en echtscheiding: alledaagse begeleiding binnen een schoolbreed beleid. Een echtscheiding is een heftige gebeurtenis in het leven van een kind. In deze periode vol onzekerheden en onrust bent u als leerkracht vaak de eerste die merkt dat het gedrag of de leerprestaties veranderen. En dat is niet voor niets. School speelt een belangrijke rol in het leven van een kind en is ten tijde van een echtscheiding vaak de meest constante factor.

2013, Amsterdam SWP. 173 pagina's Bekijken

Kinderen uit nieuwe gezinnen. Handboek voor school en begeleiding

C. Haverkort, E. Spruijt

De auteurs bekijken verschillende nieuwe gezinsvormen en geven uitleg en tips over hoe de school aandacht aan deze nieuwe gezinsvormen kan schenken. Hoe kan een leerkracht communiceren met ouders uit nieuwe gezinnen, hoe werkt een school een beleid hierover uit? Hoe pak je dit anders aan in de kleuterschool, lagere school, middelbaar onderwijs?

2012, Uitgeverij Lannoo nv, Tielt. 308 pagina's Bekijken

Mijn school scheidt mee.

Sofie Maes & Ann Buysse

De auteurs bespreken een aantal bevindingen van hun onderzoek omtrent kinderen en scheiding. Eerder dan te vragen welke (negatieve) impact een scheiding op leerlingen heeft, willen zij in dit artikel ingaan op de vraag hoe kinderen omgaan met het uit elkaar gaan van ouders, en hoe ze daarbij op school kunnen worden bijgestaan. De auteurs geven handvatten hoe leerkrachten hierbij kunnen ondersteunen, wat aandachtspunten zijn.

2010, Welwijs, jg 21 themanummer 3 Bekijken

Uit elkaar: voor scholen

Jeugd & Seksualiteit

De brochure biedt een kader om te kunnen omgaan met kinderen wiens ouders scheiden. Hoe kan je als leerkracht rekening houden met de gevolgen van een scheiding voor een leerling? Hoe kan het schoolbeleid zich richten op de rechten/noden van het kind?

2008, Mechelen. 30 pagina’s Bekijken

© Liesbeth Devriendt; Website by Simon Hampton
Icons made by Freepik from www.flaticon.com - tekening Krl