Welkom
Bemiddeling
Programma voor kinderen
Boeken
Bemiddelaar
Blog
English

Boeken

Hieronder vind je een lijst van een aantal boeken en brochures in verband met echtscheiding of scheiding. De meeste boeken heb ik ook zelf.

Kinderen

Papa-Mama Lijm

Kes Gray, Theo Olthuis, en Lee Wildisch

2009, Holland B.V.. 32 pagina’s

Bestellen

De ouders van een klein jongetje gaan scheiden. Overal om zich heen ziet hij voorwerpen die gebroken zijn. In de winkel gaat hij op zoek naar lijm om zijn mama en papa terug aan elkaar te plakken. Maar hij leert er dat dat niet gaat. Zijn ouders verzekeren hem dat ze allebei altijd van hem zullen houden. Een fijn boekje om met je peuter of kleuter door te nemen.

Heks en Tovenaar

Brigitte Minne

2002, De Eenhoorn. 26 pagina’s

Bestellen

Wat zijn Heks en Tovenaar verliefd op elkaar! Ze krijgen 2 kinderen, kleine Heks en kleine Tovenaar en zijn erg gelukkig. Maar na een tijd beginnen de ouders veel ruzie te maken, tot Tovenaar op een dag weggaat. De kinderen missen vader erg. Ze verlangen om bij de ene ouder te zijn, als ze bij de andere verblijven. Ze leren ontdekken dat de verschillen tussen beide ouders ook fijn kunnen zijn: zo maakt Heks de beste pannekoeken en is Tovenaar zoveel beter in wafels bakken.

Uit Elkaar: voor kinderen.

Jeugd & seksualiteit en Alianza.

2008, Mechelen. 26 pagina’s

Bestellen

Dit is een doe-schriftje voor kinderen van de lagere school. Het is een schriftje waar ze af en toe eens naar kunnen grijpen, in schrijven en lezen, en de verhalen volgen van Kobe wiens ouders uit elkaar gaan. Er zijn opdrachtjes, tips, je kan er in schrijven en kleuren. Je leest over emoties die je kan beleven wanneer je ouders scheiden, waar je nu eigenlijk thuishoort, je krijgt uitleg over ‘nieuwe’ woorden die met scheiden te maken hebben, zoals verblijfsregeling en nieuw samengesteld gezin. Een aanrader voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Uit Elkaar: voor jongeren

Jeugd & Seksualiteit vzw

2008, Mechelen. 42 pagina’s

Bestellen

Een makkelijk in de hand te nemen brochure voor jongeren, met handige info en tips voor als je ouders uit elkaar gaan. Je leest er over emoties, wat allemaal kan veranderen nu je ouders niet meer samen zijn, wat andere jongeren denken en voelen. Je krijgt wat juridische informatie en een overzicht van organisaties die je kunnen bijstaan. Voor jongeren vanaf 12 jaar.

Morgen is hij weg

Do Van Ranst

2007, Davidsfonds Uitgeverij n.v.. 45 pagina's

Bestellen

Lena en haar broertje krijgen bij de ontbijttafel het nieuws dat papa een tijdje ergens anders gaat wonen. De vele vragen, het verdriet, de kwaadheid waar Lena mee zit, komen in dit verhaal aan bod. Een poetisch, mooi geïllustreerd, niet al te dik boekje, met een droevige ondertoon. Voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

For Girls Only! Mama heeft een nieuwe vriend.

Hetty van Aar

2009, Standaard Uitgeverij. 174 pagina's

Bestellen

Eline en haar 4 vriendinnen van de Yééék club delen alle plezier, geluk en verdriet. Eline’s ouders zijn 18 maanden uit elkaar. Ze kan bij haar vriendinnen kwijt hoe ze er genoeg van heeft dat mama veel uitgaat, geen tijd meer heeft voor haar, en met een vriend naar huis komt. En daarna een andere, die zelfs voor vader wil spelen. Maar ze hééft een vader, haar held, die ze jammergenoeg bijna nooit ziet.

Hoe overleef ik mijn vader? (en hij mij!)

Francine Oomen

2010, Querido. 187 pagina's

Bestellen

Rosa gaat met haar vader op vakantie naar Marokko. Sinds de scheiding van haar ouders zag ze hem niet zo vaak en is de band met hem niet zo sterk. Ze weet dus niet zo goed hoe het zal verlopen, heeft het gevoel dat ze haar vader niet zo goed meer kent. Ze neemt daarom 3 vrienden mee op reis. Een verhaal vol avonturen, survivaltips, waarin leuke tekeningen en uitgeschreven e-mailtjes zorgen dat je het boek zo uit hebt. De situaties rond scheiding zijn herkenbaar geschreven; ook de ruzies en het groeiende vertrouwen tussen Rosa en haar vader zullen de jonge lezers, ook jongens, aanspreken. Vanaf 12 jaar.

Dag papa, tot volgende week

Brigitte Weninger & Christian Maucler

2009, De vier windstreken. 25 pagina's

Bestellen

Tom beleeft een erg leuke dag met papa, maar wordt boos wanneer hij weer naar huis gebracht wordt en papa weggaat. Papa krijgt geen afscheidskus. De knuffelbeer troost Tom met het verhaal van een beertje dat precies hetzelfde meemaakt. Mama beer verzekert kleine beer dat allebei de ouders heel veel van hem houden, en dat papa beer hem heel vaak zal komen halen voor een dagje uit. Het dierenverhaal kan je kind extra aanspreken om met jou het boekje te lezen.

Dag, papa

Nicoline van Heijningen & Annet Schaap

2006, Uitgeverij HIllen. 25 pagina's

Hoe verwerken twee kleine broertjes het nieuws dat papa ergens anders gaat wonen? Ze willen helpen de koffers dragen, maar die zijn te zwaar. Ze vragen zich af of mama in haar eentje voor hen kan zorgen. Het oudste broertje stelt mama voor met hem te trouwen. Ze maken er een feestje van. Het verhaal heeft het niet over grote gevoelens van verdriet of boosheid, maar doorheen de tekeningen en het eenvoudige verhaal voel je hoe mama en de twee broertjes een nieuwe start proberen te maken.

Uit elkaar

Veronique Puts

2013, Leopold B.V.. 48 pagina's

Bestellen

Een boek met een bijzondere vormgeving, met vlotte teksten en opvallende, drukke tekeningen die sprekend zijn voor wat Acht ervaart bij de ouderlijke scheiding

Twee van alles

Babette Cole

1998, Lemniscaat. 32

Diederik-Jan en Mathilde hebben twee ouders die niet meer verschillend van elkaar zouden kunnen zijn. Bovendien doen die ouders steeds meer onaardig tegen elkaar. Dé oplossing voor beide kinderen is hun ouders te laten 'ont-trouwen', met alles er op en er aan: priester en feest en reis. En daarna elk hun huis, waar ze hun eigen zin kunnen doen. En ook twee van alles kopen, doen en laten. Een grappig geïllustreerd boekje voor lagere schoolkinderen, te lezen als de scheidingsstorm van de ouders al wat gaan liggen is.

Kamil, de groene kameleon

Daniëlle Steggink

2003, Uitgeverij SWP Amsterdam. 39 pagina's

Bestellen

Vader is een blauwe kameleon, moeder is een gele kameleon. Samen kiezen ze om in een groene wereld te wonen en krijgen Kamil, een groene kameleon. Zijn wereld en kleur raken in de war, wanneer mama en papa veel ruzie beginnen maken. Ze gaan uit elkaar en kiezen elk voor hun eigen kleur en wereld. Kamil moet zich bij elk verblijf terug aanpassen, wil goed doen, maar raakt zijn eigen kleurtje groen zoek. Gelukkig is er de grote kameleon die hem steunt en raad geeft.

Voor altijd bestaat niet

Gabi Kreslehner

2009, Clavis Uitgeverij, Hasselt. 99 pagina's

Bestellen

De ouders van Charlotte, 15 jaar, gaan plots uit elkaar. Het begin van woede, verdriet, verhuizen naar oma, een baby bij vader, opnieuw verhuizen naar de nieuwe vriend van mama...

De SurvivalKID Echtscheiding

Luc Descamps & Dimitri Mortelmans

2014, Kalmthout, Abimo Uitgeverij. 144

Bestellen

Voor 10 tot 14-jarigen een vlot leesbaar boekje over scheidende ouders. Allerlei vragen die het kind bezig houden, komen aan bod: waarom scheiden ouders, wat is co-ouderschap en hoe verloopt heen- en weer verblijven, wat met stiefouders, wat doet een rechtbank. Maar ook meer gevoelige thema’s als ouders die over elkaar klagen tegen het kind, een disney-ouder die vooral verwent, grootouders die het minder ziet… Het boekje heeft – zeker door de leuke illustraties – een vlotte en vaak grappige toon, maar gaat de ernstige thema’s niet uit de weg, en zet de jonge lezer aan om te praten over vragen en gevoelens.

Soms woon ik bij mama en soms woon ik bij papa

Melanie Walsh

2012, WPG Uitgevers Antwerpen. 20 p.

Bestellen

Een erg fijn prentenboek met grote tekeningen en weinig tekst, waar je samen met je peuter en kleuter in kunt bladeren. Het stelt je kind gerust, dat in 2 aparte huizen wonen goed kan verlopen. De prenten tonen hoe je bij mama en papa anders woont, een ander bedje hebt, ander speelgoed en andere uitstapjes. Mama en papa komen allebei naar het schooltoneel kijken. En als je hen mist mag je hen eens bellen.

EEN HUIS om in te verdwalen

Hilde Vandermeeren, geïllustreerd door Dorus Brekelmans

2016, Wommelgem, Van In. 61

Bestellen

In dit boekje lezen we dat kinderen die 'moeten' verhuizen, of het nu naar aanleiding van de scheiding van hun ouders is of om een andere reden, daar erg verdrietig om kunnen zijn. Linus moet verhuizen, omdat het huis te groot is en zijn ouders het huis niet kunnen onderhouden. Het jonge hoofdpersonage leert van zijn buurman foto's in zijn hoofdje maken, om zich zo zijn huis later nog te kunnen herinneren. Een fijn boekje voor kinderen van 7 tot 10 jaar.

Ouders

Mijn partner heeft al kinderen. Hoe bouw ik een nieuw gezin?

Els Leuris

2011, Davidsfonds Uitgeverij NV. 182 pagina's

Bestellen

De auteur is relatie- en gezinstherapeute. Ze bespreekt eerst de sheiding, en gaat dieper in op de rouw bij de ex-partners en bij de kinderen. Je leest vervolgens over de vele vragen die rijzen bij het aangaan van een nieuwe relatie tot het vormen van een nieuw gezin. Aan de hand van concrete vragen en met veel voorbeelden bespreekt de auteur hoe je kan werken aan een duurzame relatie, aan een werkbaar nieuw samengesteld gezin. Een vlot en doorheen de vele voorbeelden herkenbaar boek.

Living Together Apart, scheiden als partners, samenleven als ouders.

Jos Willems, Birgit Appeldoorn & Maaike Goyens

2013, Lannoo, Tielt.. 221 pagina’s

Bestellen

In dit boek staat Living Together Apart voor het uitdrukkelijk bewandelen van de ‘derde weg’ bij een scheiding, waarbij je kiest voor het behouden van een sterke familiesfeer. De auteurs bespreken aan de hand van vele voorbeelden hoe je als gescheiden ouder toch je ouderschap centraal kan stellen. Je leest over woonvormen als birdnesting, twee woningen onder één kap, in elkaars buurt wonen, ... maar ook hoe je als ouders met elkaar i.p.v. via de kinderen blijft communiceren over jullie kinderen, nieuwe partners, (on)gewenste veranderingen. Het boek pleit níet - zoals de titel het mogelijks doet vermoeden - om te proberen samen te blijven (wonen), maar om als gescheiden partner je ouderschap boven alles te stellen.

Een week mama, een week papa? Wat kinderen bij een scheiding ECHT nodig hebben.

Claire Wiewauters & Monique Van Eyken

2014, Lannoo, Tielt. 227 pagina's

Bestellen

De auteurs, een pedagoge/psychotherapeute voor kinderen resp. een bemiddelaar, geven scheidende ouders in dit boek handvatten om rekening te houden met hun kinderen, wanneer zij zich bevinden in de scheidingsstorm.

Kaat wil niet meer op bezoek. Het ouderverstotingssyndroom.

Ludo Driessen

2016, Antwerpen-Apeldoorn, Garant. 139

Bestellen

In dit boek bespreekt Ludo Driessen hoe we het PAS moeten begrijpen. Hij licht het verloop van ouderverstoting toe, het aandeel van de betrokkenen, de positie van het grootste slachtoffer, het kind. Hij bepleit en beschrijft een checklist om PAS te kunnen vaststellen. Het tweede deel besteedt hij aan het aanpakken van het syndroom. Hij exploreert de mogelijkheden om therapeutisch te werken met beide ouders, met één ouder, ook met het kind. Een boek dat geen pasklare oplossingen kan bieden, maar de lezer zeker meer inzicht geeft in wat hij nadrukkelijk verkiest het ex-partnerverstotingssyndroom te noemen. Uitgebreide boekbespreking hier.

Hart gezocht - verloren - gevonden

Eef Rombaut en Emma Thyssen

2011, Lannoo, Tielt. 120 pagina’s

Bestellen

Een bijzonder sprookje, waarin een prinses op zoek gaat naar haar prins. Hun liefde lijkt een sprookje, maar komt erg droevig tot een einde. Hoewel ‘eind goed al goed’ zoals het een sprookje past, is het een boek waarin naast de grote verliefde gevoelens ook veel verdriet en eenzaamheid te lezen valt. Ook de gevoelens van hun kinderen, prinsje en prinsesje, komen aan bod.

Uit elkaar: voor ouders

Jeugd & Seksualiteit vzw

2008, Mechelen. 30 pagina's.

Bestellen

De brochure staat stil bij wat scheiding betekent voor je kinderen, welke fasen kinderen doormaken, wat hun emoties en reacties zijn naargelang hun leeftijd. Er staan ook een aantal korte richtlijnen om als ouder met je kinderen om te gaan.

Kinderen uit de Knel. Een interventie voor gezinnen verwikkeld in een vechtscheiding

Justine van Lawick & Margreeet Visser

2014, 2015 2e druk, Amsterdam, Uitgeverijj SWP. 190

Bestellen

Wat te doen bij een scheiding?

Virginie De Potter e.a.

2010, Koning Boudewijnstichting en de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, Brussel.. 41 pagina's

Bestellen

Deze zeer informatieve brochure geeft zowel informatie over het emotionele aspect van scheiden (ook voor kinderen) als welke administratieve en juridische stappen je moet nemen. De auteur gaat in op heel wat concrete vragen zoals ouderlijk gezag en verblijfsregeling, de financiële kant van uit elkaar gaan, de gerechtelijke weg van een echtscheiding.

Uit elkaar: voor grootouders

Jeugd & Seksualiteit vzw in samenwerking met de Gezinsbond en met medewerking van De Scheidingsschool, Alianza, Een nieuw gezin, Centrum Zon en Maan, Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, MCM Bemiddeling, Okra Mechelen en enkele grootouders.

2011, Mechelen. 52 pagina's

Bestellen

Hoe kan je als grootouder je kleinkinderen steunen en helpen? De brochure geeft informatie aan de grootouders, tips om steunfiguur te zijn, hoe je contact kan houden. Een aanrader als steun voor grootouders.

Aan alle gescheiden ouders. Leer kijken door de ogen van je kind.

Marsha Pinedo & Petra Vollinga

2013, A.W. Bruna Uitgevers B.V., Utrecht. 156 pagina's

Bestellen

Dit vlot leesbare boek brengt de ouders heel dicht bij de belangen van kinderen in scheidingssituaties. Je leest over de scheidingsmelding, wat kinderen vinden dat verandert, hoe je loyaliteitsconflicten bij je kind kan ontdekken of voorkomen, welke impact jouw nieuwe relatie op je kind kan hebben. Het is doorspekt met korte ervaringsverhalen van kinderen en jongeren. De stijl in het boek is direct, het boek spreekt jou als scheidende ouder aan. Je krijgt oefeningen om je in de ervaringswereld van je kind te plaatsen.

Scholen

School en echtscheiding: alledaagse begeleiding binnen een schoolbreed beleid.

Angelique Van der Pluijm & Margit Grevelt

2013, Amsterdam SWP. 173 pagina's

Bestellen

Een echtscheiding is een heftige gebeurtenis in het leven van een kind. In deze periode vol onzekerheden en onrust bent u als leerkracht vaak de eerste die merkt dat het gedrag of de leerprestaties veranderen. En dat is niet voor niets. School speelt een belangrijke rol in het leven van een kind en is ten tijde van een echtscheiding vaak de meest constante factor.

Mijn school scheidt mee.

Sofie Maes & Ann Buysse

2010, Welwijs, jg 21 themanummer 3. 4 pagina's

Bestellen

De auteurs bespreken een aantal bevindingen van hun onderzoek omtrent kinderen en scheiding. Eerder dan te vragen welke (negatieve) impact een scheiding op leerlingen heeft, willen zij in dit artikel ingaan op de vraag hoe kinderen omgaan met het uit elkaar gaan van ouders, en hoe ze daarbij op school kunnen worden bijgestaan. De auteurs geven handvatten hoe leerkrachten hierbij kunnen ondersteunen, wat aandachtspunten zijn.

Uit elkaar: voor scholen

Jeugd & Seksualiteit

2008, Mechelen. 30 pagina’s

Bestellen

De brochure biedt een kader om te kunnen omgaan met kinderen wiens ouders scheiden. Hoe kan je als leerkracht rekening houden met de gevolgen van een scheiding voor een leerling? Hoe kan het schoolbeleid zich richten op de rechten/noden van het kind?

Kinderen uit nieuwe gezinnen. Handboek voor school en begeleiding.

Corrie Haverkort, Ed Spruijt en met medewerking van Jos Willems

2012, Uitgeverij Lannoo nv, Tielt. 308

Bestellen

De auteurs bekijken verschillende nieuwe gezinsvormen en geven uitleg en tips over hoe de school aandacht aan deze nieuwe gezinsvormen kan schenken. Hoe kan een leerkracht communiceren met ouders uit nieuwe gezinnen, hoe werkt een school een beleid hierover uit? Hoe pak je dit anders aan in de kleuterschool, lagere school, middelbaar onderwijs?